sâmbătă, 18 noiembrie 2023

Elevi scolii, la teatru

    Un grup de elevi a participat sambata, 18.11.2023 la vizionarea unui spectacol oferit de Teatrul G. Ciprian, Buzău. Profesor coordonator Maria Vioiu-Giubegan.

    Printre beneficiile pe care participarea unui copil la spectacole de teatru, precum și implicarea directă într-o producție artistică le au asupra dezvoltării sale intelectuale, emoționale și sociale se numără:

  • Dezvoltarea creativității. Teatrul este o artă a imaginației. Spre deosebire de televiziune și cinematografie, teatrul necesită un alt tip de inventivitate și flexibilitate. Artele spectacolului îi învață pe copii cum să gândească creativ prin intermediul imaginației. Abilitățile de gândire creativă sunt esențiale printre liderii din mediile de afaceri, unde capacitatea de a găsi soluții la probleme este un atu necesar și valoros. Abilitățile creative reprezintă una dintre cele mai importante avantaje pentru a avea succes în majoritatea profesiilor, iar acestea pot fi dezvoltate prin participarea la spectacole de teatru.
  • Dezvoltarea inteligenței emoționale. Un studiu realizat de cercetători ai University of Arkansas a arătat că, atunci când elevii din școlile primare și gimnaziale participă la spectacole de teatru, capacitatea lor de a recunoaște ceea ce gândesc sau simt alți oameni crește.
  • Dezvoltarea răbdării. Vizionarea unor desene animate la televizor a devenit o formă populară de divertisment pentru copii. Din acest motiv, unii dintre ei nu sunt obișnuiți să se concentreze pe un singur lucru pentru o perioadă mai mare de timp. La teatru, copiii nu văd o imagine nouă la fiecare câteva secunde, ceea ce poate fi o adevărată provocare la primele participări ale lor la spectacole. Însă, în timp, cei mici își vor da seama că o poveste poate fi distractivă și captivantă fără o schimbare constantă a decorului. Astfel, ei vor învăța să stea liniștiți, să-i respecte pe ceilalți și să fie atenți la desfășurarea acțiunii.
  • Dezvoltarea limbajului și capacității de comunicare. Teatrul îi expune pe copii la noi limbaje și modalități de interacțiune, învățându-i să comunice într-o varietate de moduri unice. Aceștia sunt încurajați să se exprime atât verbal, cât și prin expresii faciale și limbaj corporal. Astfel, ei pot deveni comunicatori mai buni.
  • Înțelegerea lumii înconjurătoare. Spectacolele de teatru explorează o gamă largă de teme diferite pe care le prezintă copiilor într-o varietate de situații reale și imaginare. Drept urmare, teatrul le poate stârni celor mici interesul pentru lumea în care trăiesc, activându-le curiozitatea.

    Așadar, teatrul are numeroase beneficii pentru dezvoltarea copiilor. Participarea la spectacole îi poate ajuta pe cei mici să își dezvolte gândirea divergentă sau gândirea în mai multe direcții. Ei sunt atenți la felul în care este spusă o poveste, își imaginează modul în care se va desfășura și analizează situațiile și ce implicații au acestea în deznodământul spectacolului.

    Activitatea face parte din Calendarul de actiuni din cadrul proiectului educational Valea Balanesei - O comunitate unita prin cultura-arta-educatie-sport-olimpism.

    Urmatoarea activitate va fi cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu